Вовед во рачната количка за изолација на висок напон GL-12

Рачна количка со висок напонски прекинувач е еден вид опрема што се користи во високонапонскиот електроенергетски систем, главно се користи за исклучување на колото за да се обезбеди безбедно функционирање на електроенергетскиот систем. Овој труд ќе го воведе принципот на работа на рачната количка со висок напонски прекинувач.

Рачната количка со висок притисок е составена од нож за исклучување, рачка, механизам за пренос, држач и други делови. Ножот за исклучување е основната компонента на оваа рачна количка и се користи за исклучување на колото. Ножевите за исклучување обично се направени од бакар и имаат добра електрична спроводливост и отпорност на корозија. Рачката се користи за контрола на прекинувачот на ножот, а механизмот за пренос е да ја пренесе моќта на рачката на неа, за да може да изврши префрлување. Држачот се користи за поддршка на деловите на ножот за исклучување и механизмот за пренос.

Принципот на работа на рачната количка за исклучување на висок напон е да го контролира прекинувачот на ножот за исклучување преку рачката, за да се реализира изолацијата на колото. Кога рачката е затворена, ножот за исклучување е поврзан со колото, а струјата може да помине нормално. Кога колото треба да се изолира, операторот ја ротира рачката за да го изолира ножот за исклучување од колото, со што се постигнува изолација на колото. При изолирање на колото, неопходно е да се осигура дека растојанието помеѓу ножот за исклучување и колото е доволно големо за да се избегне создавање на електрични лаци.

Употребата на рачна количка со висок напонски прекинувач треба да обрне внимание на следниве точки:

1. Пред употреба, неопходно е да се провери дали ножот за исклучување и механизмот за пренос се нормални за да се обезбеди безбедност на опремата.

2. Чувајте ја рачката стабилна за време на работата за да избегнете оштетување на уредот или лична повреда предизвикана од ненадејно вртење на рачката.

3. При изолирање на колото, потребно е да се осигура дека растојанието помеѓу ножот за исклучување и колото е доволно големо за да се избегне создавање на лак.

4. Потребно е да се исчисти и одржува опремата по употреба за да се обезбеди долгорочна употреба на опремата.

Рачната количка со висок напонски прекинувач е многу важна опрема што може да обезбеди безбедно функционирање на електроенергетскиот систем. Потребно е да се внимава на безбедноста при користење на опремата и да се следат правилата за работа за да се обезбеди нормално функционирање на опремата и безбедноста на персоналот.

/insolation-hand cart-gl-12-product/

Време на објавување: Октомври-18-2023 година