Едноставно воведување на прекинувач за заземјување

Анпрекинувач за заземјување, кој исто така е именуванпрекинувач за заземјување, е механички прекинувачки уред кој се користи за намерно заземјување на коло.

При ненормални услови (како краток спој), прекинувачот за заземјување може да ја носи одредената номинална струја на краток спој и соодветната врвна струја во одредено време; Меѓутоа, во нормални работни услови, не е потребно да се носи номинална струја.

Прекинувачот за заземјување и прекинувачот за исклучување често се комбинираат во еден уред. Во тоа време, покрај главниот контакт, изолациониот прекинувач е опремен и со заземјувач за заземјување на едниот крај на изолациониот прекинувач по отворањето. Главниот контакт и прекинувачот за заземјување обично се механички испреплетени на таков начин што прекинувачот за заземјување не може да се затвори кога прекинувачот за изолација е затворен и главниот контакт не може да се затвори кога прекинувачот за заземјување е затворен.

Прекинувачот за заземјување според структурата може да се подели на два вида отворени и затворени. Спроводниот систем на првиот е изложен на атмосферата со прекинувач за заземјување сличен на прекинувачот за изолација, а спроводниот систем на вториот е затворен во полнење SF. Или масло и други изолациски медиуми.

Заземјувачот треба да ја затвори струјата на краток спој и мора да има одредена способност за затворање на краток спој и динамичка и термичка стабилност. Сепак, не треба да ја прекинува струјата на оптоварување и струјата на краток спој, така што нема уред за гаснење лак. Долниот крај на ножот обично се поврзува со точката на заземјување преку струјниот трансформатор. Струјниот трансформатор може да даде сигнал за релејна заштита.

Прекинувачите за заземјување од различни конструкции се поделени на еднополни, двополни и триполни. Единечниот столб се користи само во неутрални заземјени системи, додека двојните и тројните полови се користат во неутрални незаземјени системи и имаат единствен оперативен механизам за работа.


Време на објавување: 15 август 2023 година